Concrete house on a steep slope

Designed by Studio Obra Arquitetos, the LLF House is an absolutely charming structure in São José dos Campos, Brazil. A key determining factor for the design and distribution of the spaces was the fact that the site has a very steep slope. Also the house is quite small compared to the overall size of the property. As a result, the architects positioned it in the center of the plot and structured it on two floors.

Surrounded by vegetation, the house looks perfect here. It responds with grace to this difficult topography and has a very strong relationship with the immediate surroundings and nature in general. The roof of the first floor also serves as a floor for a level area on which the other rooms can extend outwards. In this way, both levels enjoy a seamless connection to the outside area. Additionally, the social spaces lack rigid barriers and flow seamlessly into one another. This ensures flexibility and freedom throughout the floor plan.

The ground floor (or basement) houses the private spaces, depending on how you look at it: four bedrooms connected to a garden. On the top floor (or main level) are the common areas, as well as the garage and service areas. All rooms have a strong connection to the outside area and can easily be opened there due to the presence of glass walls / sliding doors.

Steep slope |  Daily Ic
Sculptural concrete house built on a steep slope |  container house.
Ashida Architects place a concrete Atami tower house on a steep hillside.

Leave a Reply

Your email address will not be published.